Opened in 2015, Van Dongen–Koschuch’s theatre design in a former Napoleonic naval base in Willemsoord, Den Helder, has been nominated for numerous national and international prizes. The project addressed two large halls, an existing unused resaurant area and connecting office spaces from SO through to DO design. The main objective of the project was to transform one of the industrial halls into a prestigious theatre for the city. van Dongen-Koschuch proposed a glass hall enveloped in glass within the existing steel structure, which became the reaslised design.

The acoustics within the glass hall are controlled using movable wooden panels, which also block out light during the day. Various studies were made to repeat this effect in other parts of the building, including a smaller events hall next door and office spaces in the North of the complex.

As a result of the theatres success, the neighbouring ferry to the island of Texel has also added an extra shedule of trips to it’s timetable to compliment performances times.


location:        Den Helder
gross area:    7850m3
client:            De Kampanje
team:             F. van Dongen, P. Koschuch,  H. de Haas, R. Duarte, H. Fekry, K. Sluijs,
                      L. Gibson, R. Forsoni
date started: 2012
stage:            complete
completion:  2015
costs:            19, 000 000 eur.
constructor:  IMD Rotterdam
installations: WHR Maarssen
acoustics:     LBP Nieuwegein